26. mars 2014

Mysteriegenseren med løv - del 2!


Les den spesielle historien om mysteriegenseren på dette tidligere blogginnlegget. Jeg nå startet på strikkingen og prøver å gjenskape genseren. Det skal sies, det er ikke så enkelt med kun et bilde å gå ut fra. Her finner du oppskrift på denne genseren i str M/L. Strikket ovenfra og ned, slik at man kan prøve den på og gjøre justeringer underveis for å forsikre seg om at den passer.

Startet med diagrammene. Kalkulerte maskeantall for oppleggskanten. Det ser ut fra bildet at det må være skjult raglansøkning, siden det ikke er noen steder i mønsteret på bærestykket som egner seg spesielt godt for å øke jevnt fordelt over hele omgangen. Og hvis man ser veldig nøye etter, så ser man at det er litt, "krøll" i mønsteret der hvor en raglansøkning kunne ha vært. Så jeg tar sjansen på det. 

Med diagrammene på plass er det relativt greit å estimere hvor mange masker man må ha på de ulike stedene. Og raglansøkningen er ikke nok til å ende opp med nødvendig antall masker, så jeg justerer maskeantallet på de hvite stripene mellom mønsterbordene i tillegg til raglansøkning. 

Siden kragen på genseren skrår ned mot mellomste mønsterbord bestemte jeg meg for å strikke fram og tilbake med gradvise økninger mot midt framme på genseren. Like før jeg starter på den mellomste mønsterborden legger jeg opp noen masker i front og begynner å strikke rundt. Tenker å strikke på kragen til sist.

Akkurat ferdig med første mønsterbord. Ved raglans-økningene har jeg tilpasset mønsteret i bredden etter hver økning. Det ble litt rotete mellom de ulike stykkene, men kan starte på en annen maske i diagrammet neste gang, så blir det nok å møtes penere.

Legger ut mønsteret jeg arbeider med nå (vær obs denne er under arbeid, så jeg endrer den mens jeg strikker) Jeg har satt en * dit jeg er kommet i mønsteret. Ser du noe som er feil, legg gjerne igjen en kommentar. 

OPPDATERING juni 2015.
Denne genseren blir jeg nok aldri ferdig med. For første forsøk endte opp for liten, og jeg rekket den opp til under ermene igjen. Og med så tynne pinner og garn mistet jeg helt motet. Jeg har derimot strikket en helt ny genser inspirert av denne, men med tykkere garn og pinner. Du finner den i salg på Ravelry under navnet "Lekkergenseren".

_______________________________________________________________________

Mysteriegenseren - en slags oppskrift 

Her er et bilde av mysteriegenseren, strikket etter oppskrifta under. Se så fiiiiin!
Bilde etter tillatelse fra Randi, hentet fra Instagram


Størrelse: Medium / Large
Garn: Artesano 4ply Alpaca eller annet tynt alpakkagarn som passer pinne 2,5-3,0 mm.
Strikkefasthet: 28 masker x 36 omganger = 10x10 cm på pinne 2,5-3,0 mm

Legg opp 70 masker i hvitt med dobbel pinne. Strikk glattstrikk fram og tilbake på pinne 2,5. På første pinne (rettsiden) etter opplegget plasserer du 4 maskemarkører slik: strikk 5, pm, strikk 10, pm, strikk 40, pm, strikk 10, pm, strikk 5. De delene med 5 masker er forstykker, de med 10 masker er skuldermasker, den med 40 er bakstykket.

Øk 3 masker på slutten av hver pinne (begynn med den første pinnen etter opplegget) med bakvendte løkker 1 gang på hver side, øk deretter 2 masker slik 2 ganger på hver side, øk deretter 1 masker slik 2 ganger på hver side. Øk også til raglan på hver rettside pinne, begynn på tredje pinne etter oppleggskanten.

Slik øker du til raglan: Strikk til siste maske før markøren, strikk så to masker i samme maske (først i fremre løkke, deretter i bakre løkke) før du slipper denne av venstrepinnen. Gjenta på maska rett etter markøren.

Forsett til du er ferdig med alle økningene, avslutt med en vrangsidepinne. Da har du 16 masker på hver forstykke, 16 masker på skulderstykkene og 46 masker på bakstykket.



Nå har du totalt 110 masker og begynner på mønsteret på neste pinne som skal være en rettsidepinne. (Du øker fremdeles til raglan og lager 1 bakvendt løkke på slutten av hver pinne). Maskene som økes skal tilpasses i mønsteret.

Slik gjør du: Strikk 3 masker hvitt før du begynner på mønsteret, strikk mønster til det gjenstår 2 masker på pinnen, strikk disse hvite og legg opp en ny maske med bakvendt løkke med hvitt garn. (Du avslutter mønsteret med en rettsidepinne). Da har du totalt 150 masker.

Strikk deretter 3 pinner med hvitt, med samme øking som tidligere. = 160 masker. På fjerde pinne (rettsidepinne) øker du (i tillegg til de 8 maskene fra raglansøkningen) 10 masker jevnt fordelt på bakstykket OG legger opp 16 masker etter siste maske på pinnen. (27 + 28+ 58 +28 +27) +10+16 Nå har du 194 masker totalt. Nå begynner du å strikke rundt, husk å fortsette med raglansøkningen ved markørene, på annenhver omgang.

Så er neste pinne (femte pinne med hvitt) er uten økninger. Den strikkes i bare hvite masker til du kommer til merket ETTER bakstykket. Etter markøren begynner du å strikke mønsteret til mellomste mønsterbord. Tilpass de nye maskene du øker annenhver omgang til mønsteret. Du begynner mønsteret her fordi overgangen mellom de ulike radene i mønsteret ikke skal synes så godt. Derfor må du huske starten på omgangen for mønsterstrikken er her, på maskemarkøren etter bakstykket, mens omgangen for raglansøkningen er starter midt på forstykket (der du la opp de 16 nye maskene).

Strikk mønsteret en gang i høyden. = 250 (56 økt). På forstykkene og armstykkene begynner du på maske 2, og på bakstykket begynner du på maske nr 1 i mønsteret- (hm.. startmaska må endres for at overgangene skal bli penest mulig.)



Etter dette skal du strikke 2 nye omganger med hvitt, med raglansøkning på den siste omgangen (=258 m).
På den tredje omgangen øker du 28 masker jevnt fordelt =286 m. Strikk 1 omgang hvitt. Neste omgang strikkes med raglansøkning samtidig som du øker 48 masker jevnt fordelt. Nå har du 342 masker og har strikket 5 omganger med hvitt.


Nå skal du strikke 18 repetisjoner i bredden av mønsteret til bærestykket, begynn mønsteromgangen rett på armen rett etter du har strikket bakstykket. Etter økingen på omgang nr 9 har du totalt 360 masker. 


Strikk til du skal begynne på diamantene nederst på mønsteret. Prøv plagget på for å se om det er langt nok til å sette av armmaskene. Du vil at bolen rekker til midt under armhula når du strekker den dit og at plagget er stort nok til å rekke rundt armene og over front og rygg.

Straks ferdig med mønsteret på bærestykket.

Sett av 60 masker til hver arm på en tråd (eller en løs vaier) på første omgang etter du er ferdig med mønsterstrikkingen.

På neste omgang legger du opp mellom 5 til 20 masker under hver arm med bakvendte løkker. Legg opp færre eller flere masker enn 10 hvis du har større eller mindre byste enn gjennomsnittet, så er du sikker på at genseren passer over bysten din. Strikk videre i blått i ca 5 cm.  Sett et merke i hver side av bolen. Strikk ca 15-20 cm hvor du feller 2 masker i hver side (en maske på hver side av merket) med jevne mellomrom, alt etter hvor smal midje du har i forhold til bysten. Prøv på underveis.






Begynn deretter å øke på samme vis til hofter. Pass på at maskeantallet du ender på ved siste øking er delelig med 8. Deretter strikker du til det gjenstår 10 cm på lengden du ønsker på bolen. Strikk mønsteret som skal være nederst på bolen. Strikk 4 cm i hvitt. Strikk bord med vridde rettmasker i 3 cm. Fell av.


Plukk opp 110 masker til halsen. På framsiden bretter du ned litt av kanten og plukker maskene opp skrått nedover fra skuldrene og mot framsiden slik at du får en penest mulig form på halsborden. Strikk bord med vridde rettmasker i nesten 3 cm. Strikk en omgang hvor du strikker sammen hver 4. og 5 maske rundt hele omgangen. Fell av.

Strikk armene, legg opp omtrent samme antall masker under armen som du la opp på bolen på tilsvarende sted. Fortsett på mønsteret om du la av maskene for armene før mønsteret var ferdig. Sett et merke midt under armen. Fell her på samme måte som du gjorde på bolen, ca hver 2. cm (prøv på) til det gjenstår 10 cm på den lengden du ønsker på armen. Pass på at maskeantallet er delelig på 8 og strikk mønsteret som skal være nederst på armen. Strikk 4 cm i hvitt. Strikk bord med vridde rettmasker i 3 cm. Fell av.

Om du er på instagram og vil vise oss bilder av det du har strikket fra våre oppskrifter eller med garn fra vårt lille håndfargeri er det bare å tagge bildene dine med #ninapetrina og @ninapetrina.no så ser vi det garantert! Om du strikker akkurat denne kan du bruke tagge #mysteriegenseren i tillegg!

4 kommentarer:

  1. Kjempeflott genser og så flott at du deler. Denne har jeg lyst til å prøve.

    SvarSlett
  2. Jeg er virkelig imponert over at du får til dette. Genseren er aldeles nydelig, og jeg er spent på å se det ferdige resultatet.

    Kanskje du skulle legge ut mønsteret på ravelry,com når det er ferdig, eller blir det trøblete i forholdt til at det er en slags kopi?

    SvarSlett
  3. Dette er en av de fineste gensrene jeg noen sinne har sett. Settere utrolig stor pris på at du tar deg tid til å legge ut din tolkning av genseren. Denne havner garantert på lista mi over fremtidige prosjekter.
    Hilsen fra Tromsø.

    SvarSlett
  4. En liten oppdatering:-) Genseren er nå ferdig, og jeg har fått ny yndlingsgenser.
    Er kjempefornøyd med den, og det samme sier utallige tilbakemeldinger jeg har fått.
    Morsomt at du kunne bruke bildet mitt!
    Fortsatt god sommer!

    SvarSlett